Bandy: VM i Moskva 1989. Sovjet ledde med 6-2 mot Finland, 23 minuter före slutet.

Då slutade plötligt ryssarna att spela. Den svenska spelartruppen stod på läktaren och såg ursinnigt hur finalchansen försvann. Förbundskaptenen Janko plockade bort sina tre största stjärnor och ryssarna var bara över på Finland planhalva en gång på 22 minuter.

Sovjet gjorde allt för att Finland bara skulle få stryk med två mål. Så blev det också. Därmed möttes lagen i final.

- Nu måste vi avbryta utbytet med Sovjet. Det är bättre att vi utvecklar bandyn hemma i stället, sa svenske forwarden Micke Arvidsson.

- Jag vill aldrig ha med ryssarna att göra, sa försvararen Stefan Karlsson.

Bordtennis: VM-final 1985 i Göteborg. Två kineser möttes, men bara en fick chansen att vinna: Jiang Jialiang, 21.

Allt bestämdes kvällen före finalen som blev stentrist. Jiang hade ingen lust att skratta på prisutdelningen. Det hade inte Chen Longcan heller. Han som inte ens fick chansen att vinna.

Fotboll: VM i Spanien 1982. Västtyskland-Österrike. En landskamp med prestige och ära. Ett hat över gränser. Men det blev tvärtom. Det började med att lagens spelare stod och pratade under uppvärmningen. Sedan kom förbundskaptenerna ut arm i arm och log mot varandra. Tyskarna gjorde 1-0 efter en kvart. Sedan vägrade lagen att anfalla. På läktaren var det upprorsstämning. 1-0 innebar att båda lagen gick vidare till den andra omgången.

Fotboll: VM 1978. Argentina var piskat att vinna med minst 4-0 mot Peru i hemma-VM för att gå till final. Det blev 6-0 i en match där nästan allt gick in. Brasilien, som nu missade finalen, rasade och hävdade att matchen var uppgjord. Argentina vann sen finalen mot Holland.