I januari 1961 gick den första grisfesten av stapeln - av misstag.

På den tiden fanns inga hotell på Gran Canarias sydkust och hotellrummen i Las Palmas räckte inte till. Mängder av turister strömmade till den soliga ön och Rolf Friberg, då platschef på Gran Canaria, var tvungen att inkvartera folk i ett sanatorium i den lilla byn Santa Brígida, sju mil söder om Las Palmas.

- Gästerna klagade på maten. Det var ju sjukhusmat, minns Rolf Friberg, som i dag är styrelsordförande på Forex.

Men Rolf Friberg tänkte ut en lösning: Krögaren Antonio Del Monte, som hade en liten bodega i samma by, skulle få laga mat åt dem.

Antonio blev tillsagd att laga grillspett till lunch. Men det glömde han bort. När de femtio gästerna kom öppnade han dörren i pyjamas.

Rolf Friberg sa att han skulle laga middag i stället och som kompensation skulle de hungriga gästerna få mycket vin och levande musik till maten.

Antonio hann inte stycka grisen. Men festen blev lyckad och snart spred sig ryktet om helstekt gris. Fler och fler researrangörer ordnade "grisfester" och Antonio var snart tvungen att flytta från sin lilla bodega till större lokaler.

I dag håller han tre grisfester i veckan i det hangarliknande Casa Antonio i Playa del Inglés. Han är 75 år gammal och en levande legend. Festen tar aldrig slut.