Alpint

Anja Pärson, 20

Resultat: Trea i slalom, tvåa i storslalom.

Kommentar: Framtiden tog två medaljer i sitt första OS. Lilla, underbara Anja är redan stor. Om några år är hon störst. Har ett osvenskt psyke, vilket hjälpte henne att slakta den demon som är döpt till förväntningar.

Ylva Nowén, 32

Resultat: Fyra i slalom, sjua i storslalom.

Kommentar: Gjorde mer än vad någon kunde begära. Ändå grät hon. De nio hundradelarna som höll henne borta från slalombronset gjorde så ont, så fruktansvärt ont.

Anna Ottosson, 25

Resultat: 13:e i slalom, nia i storslalom.

Kommentar: Östersundstösen hade varit nöjd med resultaten om det hade varit i världscupen, men nu handlade det om OS. "Då är det bara medalj som räknas", sa hon själv. Inställningen är det minsann inget fel på.

Pernilla Wiberg, 31

Resultat: 14:e i störtlopp, stod över kombinationen, tolva i super G.

Kommentar: Åkte till USA för att hämta två medaljer, men det enda hon fick med sig hem var ett skadat vänsterknä. Pillans OS-saga var fantastisk, men bara fram till det sista kapitlet.

Susanne Ekman, 23

Resultat: 22:a i slalom.

Kommentar: Förkyld på träningslägret i Jackson Hole, förkylt i OS. Körde visserligen upp sig nio placeringar i det andra åket, men var trots allt sex-sju ljusår från prispallen.

Jeanette Hargin, 24

Resultat: 25:a i störtlopp, bröt kombinationen, 27:a i super G, 31:a i storslalom.

Kommentar: Har kallats Sveriges nya fartdrottning, men det gick inte speciellt snabbt i OS-backarna. Det kommer att ta tid innan Hargin glömmer misslyckandet i Salt Lake City. Hade sin stora chans i kombinationen, men körde ur i störtloppet.

Fredrik Nyberg, 32

Resultat: Sjua i störtlopp, körde ur i super G, 13:e i storslalom.

Kommentar: Var en uråkning från sin första lika efterlängtade som välförtjänta mästerskapsmedalj. Fredrik lär aldrig komma över missen i super G. Inte landslagsledarna heller, för den delen. De borde ha varnat Fredrik för partiet där flera åkare föll pladast.

Patrik Järbyn, 32

Resultat: 18:e i störtlopp, elva i super G, 24:a i storslalom.

Kommentar: De som undrade varför Järbyn fick en plats i den svenska OS-truppen väntar fortfarande på svaret. Bäst-före-datumet är passerat.

Markus Larsson, 23

Resultat: Åtta i slalom.

Kommentar: Har all anledning att vara nöjd med OS-debuten, inte minst med tanke på att han - precis som många andra svenskar - var förkyld under det avslutande träninglägret. Den här mannen lär vi få se mer av.

 

Bob

Karin Olsson, 26, och

Lina Engren, 25

Resultat: 14:e.

Kommentar: Förföljda av Ludmila-spöket gick det sällsynt sakta. Firma Olsson & Engren låg ohjälpligt sist efter det första åket, men undvek jumboplatsen i det andra då de lyckades ta sig förbi ett par från Rumänien.

 

Curling

Lag Elisabet Gustafson

Resultat: Föll med 4-6 mot Storbritannien i särspelet om en slutspelsplats. Gruppspelet: Kanada 4-5, Storbritannien 7-4, USA 5-6, Danmark 9-11, Norge 10-3, Japan 8-7, Tyskland 5-7, Schweiz 8-7, Ryssland 9-6.

Kommentar: Aj, aj, aj. De fyrfaldiga världsmästarna hamnar högt upp på flopplistan. Att Storbritannien vann hela turneringen förklarar inte fiaskot. Det finns inga ursäkter.

Lag Peja Lindholm

Resultat: Föll med 4-6 mot Kanada i semifinalen och förlorade bronsmatchen mot Schweiz med 3-7. Gruppspelet: USA 5-10, Storbritannien 7-2, Danmark 9-5, Schweiz 7-8, Kanada 6-5, Frankrike 9-6, Finland 11-4, Tyskland 5-4, Norge 8-9.

Kommentar: Barndomskompisarna från Östersund var i Ogden för att gräva guld, men regerande världs- och Europamästarna misslyckades totalt. Det enda vi kommer att minnas är tårarna i The Ice Sheet at Ogden.

 

Freestyle, puckelpist

Patrik Sundberg, 27

Resultat: 22 i kvalet, tog sin inte vidare till final.

Kommentar: Pratade om medalj, men tystnade efter misslyckandet i kvalet. Å andra sidan räknade ingen med att Patrik, som bröt nyckelbenet i november, ens skulle komma till start i OS.

Fredrik Fortkord, 22

Resultat: 13:e i finalen.

Kommentar: Pratade också om medalj, men det borde han inte ha gjort. Siffran 13 berättar om så mycket mer än otur.

Sara Kjellin, 24

Resultat: Diskad i finalen.

Kommentar: Tog sig vidare från kvalet, men finalen blev en mardröm. Hon skenade ur banan efter det första hoppet. "Jag vet inte vad som hände", sa hon själv. Bäst så, kanske.

Freestyle, hopp

Liselotte Johansson, 31

Resultat: Sist i kvalet, tog sig inte vidare till final.

Kommentar: Landade helt fel efter en sällsynt misslyckad lay-full och kom sist i kvalet. "Hon såg ut som en nybörjare", suckade förbundskaptenen Peter Lundberg. Han var inte den ende som suckade.

 

Freestyle, alpint

Richard Richardsson, 27

Resultat: Tvåa i finalen, fyra i kvalet.

Kommentar: Dominerade finalen i parallellstorslalom - ända fram till guldheaten mot sensationssegraren Philipp Schock. Då, först då, gjorde grävmaskinisten från Undersåker sina första misstag. När han fick sitt OS-silver visste han inte om han skulle skratta eller gråta. Det var ju såååå nära.

Daniel Biveson, 25

Resultat: Elva i finalen, trea i kvalet.

Kommentar: Slog till med en tredjeplats i kvalet för att senare göra bort sig totalt i finalen. Biveson blev utslagen redan i den första omgången, trots att han hade en stor ledning mot italienaren Walter Feichter. "Det här var dåligt", sa Biveson. Jo, dåligt var det.

Stephen Copp, 25

Resultat: 15:e i finalen, tolva i kvalet.

Kommentar: Juniorvärldsmästaren från 1995 skulle ta OS-medalj, men drömmarna sprack direkt. Copp räckte inte till i den första finalomgången.

Jonas Aspman, 28

Resultat: 28:a i kvalet, tog sig inte vidare till final.

Kommentar: Åkte bra på träningen, men när det blev tävlingsdags var formen som bortblåst. Blev utslagen direkt i kvalet.

Sara Fischer, 22

Resultat: 18:e i kvalet, tog sig inte vidare till final.

Kommentar: Missade finalen, men den var inte långt borta. Bara 15 hundradelar skiljde henne från 16:e-platsen. Sara lärde sig mycket i USA, som att livet är grymt ibland.

Åsa Windahl, 29

Resultat: Tia i finalen, 18:e i kvalet.

Kommentar: Har imponerat i världscupen, men fick inte till det i finalen i Park City. Nådde visserligen finalen, men där tog det tvärstopp direkt, mot hemmahoppet Lisa Kosglow.

 

Freestyle, halfpipe

Thomas Johansson, 22

Resultat: 25:a.

Kommentar: Nämndes i medaljsnacket och visst, prata går ju. Var, med facit i hand, bara åtta placeringar från jumboplatsen.

Stefan Karlsson, 20

Resultat: 24:a.

Kommentar: För ett par år sedan blev han tvåa i den totala världscupen. Men det var då det. OS slutade med en flopp.

Magnus Sterner, 22

Resultat: Elva.

Kommentar: Den ende svensken som tog sig vidare till finalen. Väl där, när Sverige höll tummarna för medalj, blev den förre världscupsegraren näst sist.

Markus Jonsson, 22

Resultat: -

Kommentar: Kom inte ens till start. Skadade sig på träningen och tvingades med ett ömmande knä ge upp OS-drömmen.

Anna Hellman, 23

Resultat: 23:a.

Kommentar: Hon kom till OS med nya tricks. Problemet var att hon inte behärskade dem. Föll i båda kval-åken.

Janet Jonsson, 24

Resultat: 21:a.

Kommentar: Gjorde som sin landslagskollega, det vill säga kraschade två gånger för att sedan ta farväl av OS. Aj, aj, aj.

 

Ishockey

Tre Kronor, herrar

Resultat: Föll med 3-4 mot Vitryssland i kvartsfinalen. Gruppspelet: Kanada 5-2, Tjeckien 2-1, Tyskland 7-1.

Kommentar: Sverige vaknade först när Tommy Salo fick en puck i huvudet. Men då var det redan för sent. Go"natt, Sverige. 20 februari, 2002. Det var dagen som var nattsvart i 24 timmar.

Tre Kronor, damer

Resultat: Föll mot USA med 0-4 i semifinalen, men slog Finland med 2-1 i bronsmatchen. Gruppspelet: Ryssland 3-2, Kazakstan 7-0, Kanada 0-11.

Kommentar:Tjejerna i Sveriges mest sågade landslag svarade för en bragd när de vann bronsmatchen mot Finland. Problemet är att det fortfarande skiljer ljusår till giganterna inom damhockeyn, USA och Kanada.

 

Rodel

Anders Söderberg, 31 och

Bengt Walden, 28

Resultat: Tog sig inte i mål i andra dubbelåket.

Kommentar: Ställde upp i singel för att få träning i OS-banan i Utah Olympic Park. Det hjälpte inte. Svenskarna drömde om pallen men lyckades med konststycket att krascha i båda dubbelåken.

 

Skidskytte

Carl-Johan Bergman, 23

Resultat: 28:a på 10 km, 40:e på 20 km, 14:e i stafett, 36:a i jaktstart.

Kommentar: Ung värmlänning, som misslyckades med att nå sin topp i OS. Sköt tre bom på tvåmilen, och var långt, långt efter. För dålig fart under skidorna i stafetten.

Björn Ferry, 23

Resultat: 17:e på 10 km, 38:a på 20 km, 14:e i stafett, 24:a i jaktstart.

Bra med på milen, en av flera framtidsmän bland skidskyttarna. Lyfte sig inte, men föll inte igenom heller. Svagt skytte på tvåmilen, hyfsad åkning.

Henrik Forsberg, 35

Resultat: 63:a på 10 km, 47:a på 20 km, 14:e i stafett.

Kommentar: "Hinken" led helveteskval på skjutvallen, fick sämre och sämre självförtroende. Bättre i stafetten, när pressen var mindre. "Bara att inse att jag inte har rätt psyke för det här" sa han.

Tord Wiksten, 30

Resultat: 78:a på 10 km, 55:a på 20 km, 14:e i stafett.

Kommentar: Tord var med och vann OS-brons 1992. Oj, vad det kändes längesedan i Salt Lake City. Drogs med magproblem och kom aldrig in i matchen.

Besviken - och en besvikelse.

Magdalena Forsberg, 34

Resultat: 3:a på 15 km, 3:a på 7,5 km, 6:a i jaktstart.

Kommentar: Fick sina bronsmedaljer, men kunde lika gärna haft med sig guld hem. Visst hade vi hoppats på mer, men hon visade att hon är en fighter och det är inte många som tar dubbla medaljer i ett OS. Tack, Magda, för allt.

 

Längdskidåkning

Jörgen Brink, 27

Resultat: 25:a på sprint.

Kommentar: Kom sexa i världscupen före OS, men hade haft en jobbig säsong före det. I Salt Lake City åkte han ut direkt i kvalet.

Thobias Fredriksson, 26

Resultat: 17:e på sprint.

Kommentar: Fick uppladdningen helt förtstörd av en virussjukdom, och hade små möjligheter att göra sig själv rättvisa i OS. Åkte ur i kvalet.

Peter Larsson, 23

Resultat: Diskad i kvartsfinal, sprint.

Kommentar: Hade medaljchans, körde positivt och vågade satsa - men blev tveksamt diskad. Visade attt framgångarna i världscupen inte är någon tillfällighet.

Björn Lind, 23

Resultat: 4:a på sprint.

Kommentar: Gjorde allt man kan begära, och mer därtill. Tangerade sin bästa världscupplacering i årets viktigaste tävling, det är bra gjort. En svensk, toppad skidåkare - kors i taket.

Per Elofsson, 24

Resultat: Bröt 30 km, 5:a på 15 km klassiskt, 4:a i jakt, 18:e på 50 km.

Kommentar: Missade toppformen, blev sjuk, bröt. En detroniserad skidkung. Självklart var en medalj ett krav för ett godkänt OS.

Mathias Fredriksson, 29

Resultat: 28:a i jaktstart, 13:e i stafett., 31:a på 50 km.

Kommentar: Tajmade in en virussjukdom lagom till OS och fick aldrig chansen. Var frustrerad och besviken, slet sig runt till mediokra resultat. Vi minns VM-succén istället.

Morgan Göransson, 29

Resultat: 27:a på 15 km klassiskt, bröt 30 km, 13:e i stafett.

Kommentar: Den starkaste bilden från Morgans OS är när han tar stryk av en japan på slutsträckan i stafetten.

Magnus Ingesson, 31

Resultat: 8:a på 15 km klasiskt, 17:e på 50 km.

Kommentar: Gjorde sitt livs lopp på 15 km - ende längdåkare som lyfte sig. Missade stafetten på grund av magsjuka, men kom tillbaka och var bäste svensk på femmilen. Bra gjort.

Niklas Jonsson, 32

Resultat: 29:a i jaktstart, 37:a på 30 km, 13:e i stafett.

Kommentar: Niklas gjorde sitt sista "riktiga" OS i Nagano, i Salt Lake City var han mest med som breddåkare i ett tunt landslag. Missade femmilen, och fick en trist avslutning med stafettfiaskot.

Urban Lindgren, 28

Resultat: 17:e på 15 km klassiskt, 13:e i stafett.

Kommentar: Ungefär som väntat, hade svårt med den höga höjden och visade ingen som helst form. Åkte inte femmilen.

Lina Andersson, 20

Resultat: 41:a i jaktstart, 18:e på 10 km klassiskt, 28:a i sprint, 12:a i stafett.

Kommentar: Kom till OS med viss skrällchans, men höll inte alls.

Anna Dahlberg, 25

Resultat: 33:a i sprint, 37:a på 15 km, 12:a i stafett.

Kommentar: Anna höll ungefär den nivå som hon gjort tidigaret.

Elin Ek, 28+

Resultat: 27:a i jaktstart, 21:a på 10 km klassiskt, 35:a i sprint, 39:a på 15 km, 12:a i stafett.

Kommentar: Varken bättre eller sämre än väntat. Åkte ur direkt i kvalet i sprint.

Anna-Carin Olofsson, 28

Resultat: 48:a i jaktstart, 37:a i sprint, 31:a på 15 km.

Kommentar: Bästa svenska under OS första dag, med sin 31:a plats på 15 km fri stil.

Jenny Olsson, 22

Resultat: 24:a på 10 km klassiskt, 40:e på 15 km, 12:a i stafett.

Kommentar: Samma dom som för övriga damer, laget är orutinerat på hög höjd och lyckades inte lyfta sig.

 

Short track

Martin Johansson, 28

Resultat: 9:a på 1500 m, diskad på 1000 m.

Kommentar: Försvann direkt i kvalet på tusen meter, var med i semi på 1500 men tog inte chansen trots att konkurrenter föll.

 

Skridsko

Johan Röjler, 20

Resultat: 22:a på 5000 m, 38:a på 1500 m.

Kommentar: Talangen finns, men OS blev bara ett "jaha".

Plusjury: Lasse Anrell, Simon Bank, Anders Bäckström, Stefan Holm, Patrik Thornéus, Mats Wennerholm.