1. Fimpa. Det ofödda barnets fiende nummer ett är rökning. Har du en partner som röker, uppmana honom eller henne att sluta.

 

2. Slopa alkoholen. Tidigare trodde man att fostret var känsligast för alkoholpåverkan under de första tre månaderna, men nu vet man att sprit är skadligt under hela graviditeten.

 

3. Ät enligt tallriksmodellen. En allsidigt sammansatt kost ger dig de vitaminer, mineraler och näringsämnen som du och ditt barn behöver. Ha som riktmärke att 40 procent ska utgöras av kolhydrater, 30 protein, 25 grönsaker och 5 frukt. Banta inte under graviditeten.

 

4. Ta det lugnt med bakelserna. Det är lätt att vilja frossa när man är gravid, men färsk forskning tyder på att för mycket sötsaker kan öka risken för preklampsi, havandeskapsförgiftning och krampanfall.

 

5. Följ Livsmedelsverkets rekommendationer om vad du ska äta och inte bland fisk-, kött- och mejeriprodukter.

 

6. Ät extra tillskott av folsyra varje dag från det att du planerar att bli med barn till tre månader in i graviditeten. Det minskar risken för missbildningar hos fostret.

 

7. Rensa medicinskåpet. Ha som huvudregel att inte äta något som inte godkänts av din läkare. Bland huvudvärkstabletterna kan du äta Alvedon och Panodil, men slopa Treo och allt som innehåller acetylsalicylsyra och ibuprofen.

 

8. Var försiktig med naturläkemedel. De kan vara lika skadliga som vanliga läkemedel. Även örtteer kan vara farliga under vissa faser i graviditeten.

 

9. Kolla dina vaccinationer. En del barnsjukdomar kan slå mycket illa om du drabbas av dem som gravid. Röda hund kan

orsaka dövhet och allvarliga hjärtsjukdomar hos fostret och vattkoppor kan ge missfall om du smittas tidigt under graviditeten.

 

10. Träna knipmusklerna. För att undvika urinläckage, träna att ”knipa” fem gånger varje gång du går på toaletten. Övningarna underlättar också förlossningen.

 

11. Akta ryggen! Graviditetshormonerna gör lätt att ledband i ryggrad och höfter luckras upp. Belastningen från livmodern kan också ge ryggbesvär. Undvik tunga lyft och se till att hitta bra arbetsställningar.

 

12. Vill du ut och resa? Att resa under graviditeten är inga problem, förutsatt att du åker till ett land där det inte finns risk att du drabbas av allvarliga infektioner.

 

13. Kolla dina tänder. Hormonförändringarna gör tandkött och tänder extra känsliga under graviditeten, så se till att träffa din tandläkare för koll. Tala om att du är gravid så att du inte utsätts för röntgenstrålar.

 

14. Slappna av! Enligt forskning riskerar barn till stressade mödrar att födas för tidigt, väga för lite och även få beteendestörningar senare i livet. Försök att vara lugn, prioritera bland dina arbetssysslor och se till att övriga familjen hjälper till med hushållssysslorna. Du kan också träna avslappning och yoga.

 

15. Motionera som förr. Simning och raska promenader är bra. Se dock till att inte ta ut dig för mycket och ha vatten i beredskap.

 

16. Om det blir jobbigt att jobba mot slutet av graviditeten kan du få några veckors ledigt med föräldrapenning.

 

17. Vila närhelst du får chansen. Att vara gravid är jobbigt, så passa på att ta en liten tupplur mellan varven.