Kristin säger: Hur fick du iden till boken?

Marianne Östergren säger: Jag var trött på att det går åt så mycket energi åt skitsnack när det finns så mycket annat att säga.

 

lovisa säger: är inte sk. skitsnack ett sätt att förstå andra människor?

Marianne Östergren säger: Det är ett sätt att bearbeta känslan inom sig själv. Så på så sätt har du rätt.

 

Kristin säger: Är avunsjukan det tydligaste draget för svenskar?

Marianne Östergren säger: Jag tror inte det. Snarare är det ett mänskligt drag. I Sverige pengar känsligare än relationer och i USA är det tvärtom.

 

Skitgubben säger: Vad har du som mål med din bok??

Marianne Östergren säger: Att skitsnacket ska föra med sig något kreativt. Det kan det göra, jag vet att det har hjälpt många människor och mig själv. Att vända något negativt till något positivt.

 

Lisa76 säger: Vad har sktisnack och Skvaller för funktion i samhället bland människor?

Marianne Östergren säger: Det är ju att det lättar på spänningen, för skitsnackaren. Att få en att känna sig mindre ensam i sin litenhet som man för ögonblicket känner när man snackar skit.

 

Kristin säger: Är vi svenskar kända för att vara avundsjuka utomlands?? Jantelagen osv??

Marianne Östergren säger: Ja, när det gäller fokuseringen på pengar så är vi det.

 

Kristin säger: Vad har du fått för reaktioner på boken?

Marianne Östergren säger: Långt över förväntan positiva. Faktiskt inget negativt. Recensioner och rakt igenom, jätteförvånad.

 

stina säger: varför är vissa mer avundsjuka än andra?

Marianne Östergren säger: Vissa har svårare att tillåta sig att göra det bra för sig i livet, än andra. Observera att det handlar om att tillåta att göra det bra för sig, att ta för sig helt enkelt. Människor som tar för sig och mår bra pratar aldrig skit, de kommer inte ens på tanken. Att snacka skit är att ventilera.

 

Hejsan säger: Är det bra att skvallra eller bara dåligt?

Marianne Östergren säger: För den som skvallrar är det jättebra om den lyssnar på sitt eget skvaller. Då kan man få reda på vad man behöver ge sig själv eller unna sig själv. Men det är skillnad på att snacka skit och uppmärksamma fel i samhället. Bara för att man ser nåt negativt snackar man inte skit. Informativ kritik är inte skvaller. Man vet själv när man pratar skit. Det känns i magen.

 

MORALdk säger: Är skitsnack vanligare bland kvinnor eller är det lika vanligt bland män? Isf, ser skitsnacket olika ut i kvinnogrupper och mansgrupper?

Marianne Östergren säger: Min bild efter att ha jobbat med det här är att det är lika vanligt bland män, men att det är olika saker som är viktigt för oss. Vi pratar bara skit om sånt som vi bryr oss om. T ex för män handlar det mer om att göra saker på rätt sätt, för kvinnor handlar det om att vara på rätt sätt.

 

Kristin säger: Skitsnackas det mer på landsbyggden än i stan?

Marianne Östergren säger: Ja. Det tror jag, det märks mer i alla fall. Det berör fler människor när någon snackar skit, i stan försvinner det i vimlet. Man har ofta mindre att fokusera på i små samhällen , det blir mer nyhetsvärde i snacket.

 

Cunigunda säger: Har du själv aldrig känt dig avundsjuk?

Marianne Östergren säger: JO! Jätteofta!

 

björne säger: jag är sjukligt avundsjuk på min bästa kompis, han är bättre än mig i allt. Hjälp mig med ett råd...

Marianne Östergren säger: Börja titta på dina egna fördelar, som är unika för dig. Se vad du är bra på och odla det. Du är speciell och unik också, det är inte roligt att vara en kopia.

 

pajder säger: har du undersökt varför svenskar är "mer avnundsjuka" när det gäller pengar än i andra länder

Marianne Östergren säger: Ja. Det är den gamla jantelagen, du ska inte tro att du är någon. man får inte vara förmer än andra. Det har genomsyrat. Sedan har vi inte haft riktigt elände på länge, så då har fokuset hamnat på att alla ska ha det lika, mycket mer än i andra länder där människor har utsatts för krig och hot. Det har någonstans gjort att vi ska ha det lika mycket som de som är omkring oss. Det utpräglade tänkandet vet jag inte om att det finns i andra länder.

 

Fixarn säger: Vad är det för skillnad mellan skitsnack o fakta?

Marianne Östergren säger: Det vet bara skitsnackaren själv för det känns i magen. Var och en vet när han eller hon pratar skit.

 

Sandra säger: Snackar du mycket skit själv?

Marianne Östergren säger: Faktiskt inte så mycket nu för tiden. Jag hamnar alltid i att det handlar om mig själv och jag försöker ta itu med mina tillkortakommanden, mer nu är tidigare.

 

Maria säger: Kan inte skitsnack egentligen stärka gruppgemenskap och enskilda relationer?

Marianne Östergren säger: Jo. Det kan det. Men det är då på bekostnad av någon annan, det ska man veta. Men visst, det stärker relationer. Kanske kan man hitta något annat att stärka relationere med, om det sårar någon. Men annars går det väl bra.

 

Ronnie säger: Hej Marianne.. Tänkte höra om vad du tycker om skvaller här i sverige? Vad jag har sett här känns det som att det är otroligt viktigt att veta om vad andra gör andra, och sedan snacka runt! Jag är nämligen från Grekland och för mig är detta helt sjukt! Varför är det så just här i Sverige?

Marianne Östergren säger: Det är att alla ska vara lika här, det är ett kontrollsystem vi har. Ingen får gå utom ramarna och sticka ut. Jag förstår dig! Svenskarna har stort kontrollbehov. Det är även otroligt viktigt att andra inte kan snacka skit om oss också, så därför försöker alla hålla sig inom ramarna och uppmärksamma vad andra har för ramar. Man får poäng när man uppmärksammar folk som kliver utanför.

 

Fixarn säger: Vad är avunssjuka?? Kompisen träffar mitt ex o känner mig "avundsjuk" ibland o skulle få tillbax henne men vill inte...

Marianne Östergren säger: Det var tydligen inte avslutat för din del, när du lämnade din flickvän. Det gör ju alltid ont när känslor inte besvaras. Men i allmänhet är det alltid jobbigt för äganderättskänslan, den smärtan måste man ta sig igenom och lära sig leva med. Det mattas av när man vant sig vid tanken. Men den gör ont!

 

Kristin säger: Har vi svenskar skadats av jantelagen?? Kan det vara grunden till våran dåliga självkänsla?

Marianne Östergren säger: Jag tror inte den har tillfört så mycket positivt. Det är ett starkt och strängt kontrollsystem som jag tycker vi kunde ha varit utan. Förståelse och medmänsklighet känns trevligare.

 

shakespear säger: hejsan! Jag har läst alli dina böcker....tycker dom är jättebra... vilken bok tycker du mest om?

Marianne Östergren säger: Skitsnack!

 

Bengt säger: Men är det inte bättre att ”ta för sig” och ”må bra” istället för att ventilera, dvs snacka skit?

Marianne Östergren säger: Självklart, det önskar man att alla gjorde i stället. Lade fokus på att må bra själva, unna sig istället för att missunna andra. Det låter som att vi börjar förstå varför vi pratar skit, och det kanske betyder att folk vågar må lite bättre. Jag blir glad om min bok har haft lite inverkan!