Träna varje dag

Avslappningsträningen ger bäst resultat om den görs varje dag. Har du höga stresspoäng kan du träna två gånger per dag när det går.

 

 

Rutiner är viktiga

Skapa rutin i din avslappningsträning – försök att göra träningen på samma tid, på samma plats och kanske till och med i samma kläder.

 

 

Andningen är viktig

Andas med magen, som ska bli större när du andas in och mindre när du andas ut. Blås ut all gammal luft först så hittar andningen automatiskt sin rätta plats – under naveln. Öva genom att lägga handen under naveln och känn hur magen höjs och sänks.

 

 

Så börjar du

Börja varje övning med att knyta ena handen, ta ett djupt andetag, hålla andan, andas ut och slappna av i handen. Detta blir med tiden en trigger, som gör att hjärnan direkt signalerar avslappning när du knyter handen.

 

 

Ha det bekvämt

Du kan göra avslappningen sittande eller

liggande. Se till att du har det bekvämt – lägg upp underbenen på en stol om du får ont i svanken när du ligger. Om du sitter, se till att sitta rak i ryggen och på sittbenen och ha lika brett mellan fötterna som mellan axlarna. Nacken ska kännas mjuk och det brukar

vara skönt att ha huvudet lite hängande

framåt.

 

 

Använd en timer

Använd timer om du är rädd att det ska ta för lång tid. En kvart om dagen är minimum, men övningen får gärna ta en halvtimme i början.