Den 19 maj i år angrep en 32-årig man oprovocerat människor i Åkeshov i västra Stockholm med ett järnspett. En 72-årig man dödades och sju personer skadades. Förövaren har häktats misstänkt för mord, mordförsök och grov misshandel.

  I februari 2001 högg en då 32-årig man med yxa ihjäl en man på Skånegatan i centrala Göteborg. Men 32-åringen hade också mördat en kvinna några timmar, och en annan kvinna ett par dagar, tidigare. Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård.

  Natten till den 4 december 1994 sköts fyra människor till döds och 20 skadades vid Stureplan i Stockholm när en man öppnade eld med ett automatvapen mot en krog. Mannen dömdes till livstids fängelse.

  Den 11 juni 1994 sköt en fänrik ihjäl fem kvinnor och två män i centrala Falun med sitt tjänstevapen. Kvinnorna var lottor som var på kurs på Dalaregementet. Mannen dömdes till livstids fängelse av högsta domstolen.

  Natten till den 6 december 1992 sköt en då 26-årig man med pistol sex ynglingar i centrala Mora, en av dem avled senare. 26-åringen dömdes till tolv års fängelse.

  I en serie dåd i början av 1990-talet sköts eller besköts ett tiotal invandrare, varav en dog, av den så kallade lasermannen. Han fick livstids fängelse.

  Natten till den 3 juni 1988 sköts mamma, pappa och äldste sonen i en familj till döds vid kyrkogården i Åmsele i Västerbotten. En då 23-årig finländare och hans flickvän fanns senare skyldiga till dådet.

  En då 23-årig värnpliktig sköt 1976 med k-pist ihjäl två personer och skadade fem på ett diskotek i Göteborg. Han ville hämnas för att tidigare ha nekats inträde.

  En då 26-årig juridikstuderande sköt i april 1970 sex ungdomar med k-pist, varav en senare avled, utanför en nattklubb i Uppsala. Skytten dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård.