1995 kom den dokumentära romanen "Gömda" ut. Boken skrevs av huvudpersonen Maria Eriksson tillsammans med Liza Marklund. När den kom ut i pocket i februari i år blev den snabbt en storsäljare. Idag har pocketboken sålt 160 000 exemplar.

Boken skildrar en svensk kvinna, Maria Eriksson, och hennes kamp för att överleva. Den man hon en gång var kär i våldtar och misshandlar henne och hotar att döda henne och deras gemensamma dotter Emma. Hon lämnar honom och träffar så småningom en ny man, Anders, som hon får barn med. Men Marias förra pojkvän fortsätter sina trakasserier. Tillsammans med sina bröder och vänner gör han familjens liv till ett helvete: mordförsök, misshandel och försök att kidnappa barnen blir vardag och de tvingas gå under jorden.

I sex år lever de gömda på olika platser i Sverige. Men mannen ger inte upp. Han letar efter dem och hittar dem till slut. När deras dotter Emma håller på att gå under psykiskt och Maria själv försöker begå självmord, har de inget val - de måste lämna Sverige. Boken slutar med deras första försök att gömma sig utomlands 1991.