Brasilien: Blossas ändå

RIO DE JANEIRO På Rios restauranger råder en sorts rökförbud. Många rena snabblunchställen har totalt rökförbud. På andra ställen finns åtminstone utrymme reserverat för ickerökare. På barer och hål-i-väggen, däremot, blossas det friskt, mycket friskt.

Lennart Palmeus

Irland: De lyder lagen

John Bart från Irland har rökt hela sitt vuxna liv. Nu får han inte längre göra det på krogen.

- Först var jag förbannad. Men jag kan förstå att ickerökare tycker det är bra, säger han.

Bart tycker att den nya lagen efterlevts väl.

- På uteställen går folk utanför lokalen och röker istället.

Christoffer Bjäreborn

Norge: Fler snusare

OSLO Norge har haft rökförbud på krogarna i ett år. I början var det mycket protester, men nu har folk blivit mycket mer positiva till rökförbudet. Rökarna samlas utanför krogarna och där har det blivit lite av en mötesplats för singlar, även ickerökare. Snusförsäljningen har gått upp kraftigt.

Leif Welhaven

Spanien: Hård lag

Här har tobakslagarna länge varit de mest tillåtande i EU och spanjorer röker mycket. 1 januari träder dock en ny hård lag i kraft. Restauranger med mer än hundra platser måste då inrätta en rökfri avdelning. Mindre krogar kan välja att vara antingen helt rökfria eller tillåta rökning överallt.

Thomas Gustafsson

Italien: Inga protester

ROM När förbudet infördes 10 januari uppmålades hemska scenarion. Krogarna skulle gå i konkurs. Så skedde inte. Kravet på ett välventilerat rökrum på krogarna har bara en procent följt. Resten har helt rökfri miljö - rökarna packar sig ut på gatan. Men ingen protesterar. Även rökarna uppskattar att få sin mat utan röktillägg.

Åke Malm

USA: Ett satans liv

NEW YORK I New York var det ett satans liv när krogarna tvingades införa rökförbud. Folk skulle sluta gå ut, barerna skulle få stänga. Sades det. Några år senare är det ingen som tänker på saken. Det är i dag så självklart att man inte röker på krogen att man snarast blir paff när man kommer till andra platser i USA där det faktiskt är tillåtet.

Per Bjurman