Din kollega har stulit en idé av dig

Ulla Bäckmark: En tillbakadragen och osjälvisk person kanske inte bryr sig om att någon annan tagit idén, utan gläds åt att den blir genomförd. Men om du känner dig bestulen - konfrontera tjuven. Fråga personen varför hon har tagit din idé och fört fram den som sin egen. Be att ni tillsammans ska gå till chefen och berätta hur det ligger till. Det kanske kan kännas futtigt, men du sviker dig själv om du inte gör något åt saken.

 

  Du får inget gehör hos din chef och känner dig osynlig

Ulla Bäckmark: Blir man inte sedd och hörd blir självkänslan urholkad. I en sådan situation måste man ta mod till sig och be om ett samtal med chefen. Förbered dig inför samtalet, prata med någon kollega du litar på och se om hon har uppfattat det hela på samma sätt som du. Styr samtalet enligt tre steg: berätta först om hur du uppfattar situationen. Säg till exempel: När jag kom med ett förslag på förra mötet, ignorerade du det. Eller: "Så fort jag pratar, tittar du bort". Steg två är att beskriva vad du känner, till exempel: "Jag får sämre självförtroende när du inte lyssnar på mig". Steg tre är att uttrycka ditt önskemål: "Jag vill känna att jag har samma värde som alla andra på jobbet".

 

  Din kollega är en gnällspik och du har blivit hennes slasktratt

Ulla Bäckmark: Att ständigt klaga är ett sätt att få uppmärksamhet. Kverulanter är lite av martyrer. Man ska inte behöva acceptera att någon vräker sin egen ångest på andra. Det bästa är att lämna tillbaka ångesten. Om kollegan klagar över sin hälsa, kan man fråga "vad tänker du göra åt det?" i stället för att säga "din stackare, du borde söka läkare". Kom inte med färdiga lösningar, det är inte ditt ansvar.

 

  Du är inte en i gänget

Ulla Bäckmark: Här är frågan vem som äger problemet. Det är ju inte säkert att alla lider av att vara ensamma. Är man en blå person kanske man tycker att det är skönt att till exempel äta lunch ensam. Om dina kollegor verkar undra varför du väljer bort deras sällskap, förklara för dem att du gillar att äta ensam. Om du däremot lider av att inte vara med i gänget, var modig och fråga kollegorna om du får följa med på lunchen eller fredagspuben.

 

  Du är den duktiga flickan,

men får aldrig högre lön

Ulla Bäckmark: Be om ett samtal med chefen och fråga varför du aldrig på påökt. Fråga vilka kriterier som gäller för att du ska kunna höja din lön, be chefen berätta vad som krävs av dig för att kunna få mer betalt.