lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

 

1. ZLATAN IBRAHIMOVIC

Jag lyssnade på radio i veckan och det var en märklig röst som pratade nån sorts konstigt skånska och var så himla arg på allt och alla och skällde på alla svenskar som inte fattade nånting och särskilt dumma var journalisterna som var ena riktiga amatörer. Annat var det i Italien där man minsann blev behandlad som en riktig stjärna av medierna, journalisterna kunde sin sak och respekterade en som yrkesman och visade respekt. Jag trodde länge att det var Zlatan som pratade men så visade det sig att det var Anita Ekberg på presskonferens inför sitt Sommarprat i radio. Tror jag.

 

2. LOTTA SCHELIN

Inte nog med att hon är en spelare av Guds nåde, hon visade också att svensk damfotboll har spelare med lyskraft och integritet. Skämtet i TV 4 om hur hon backade bagagevagnen på reportageteamet var fullständigt lysande.

 

3. KENNY BRÄCK

Det var en vacker syn: han körde strålande bil, han bröt visserligen, men när han klev ur bilen visste han ändå att nu var han a man in full igen. Som sådan kan han sluta precis när han vill och det spelar ingen som helst roll för honom hur.

 

4. KAJSA BERGQVIST

Ingen visste nåt. Inte ens förbundets innersta krets. Inte ens Wennerholm. Ändå hoppade Kajsa nånstans nere i Spanien, ändå slog hon världen med häpnad, ändå visade hon att rehabiliteringen fungerat, ändå blev hon ett medaljhopp. Tjoho.

 

5. PETER IJEH

Det mest förvånande är att det är den genuint sossestyrda klubben IFK Göteborg som dribblat så illa och slarvigt i den skatteplanerande lingonserien den här gången. Vad säger Lagrell? Vad säger Riksidrottsnämnden?

 

6. MARIKA DOMANSKI-LYFORS

Det finns de som tycker att det är fel att hon stannar en turnering till och att hon borde slutat akut när beslutet redan var fattat. Jag är osäker. Facit har vi om ett par veckor men ofta kan en coachs avgång svetsa samman ett lag.

 

7. KRISTINA KAPPELIN

Hon är Sveriges mest läsvärda sportkrönikör om nån skulle fråga mig. Inget annat ger mig en sån tydlig aha-upplevelse som hennes krönikor om italiensk fotboll. Jag gissar att uppmärksamheten den senaste veckan inte gjort henne glad.

 

8. ZORAN LUKIC

Zoran ligger risigt till. Man kan inte skälla ut spelare för många gånger, vare sig i omklädningsrum eller i medierna. Zorans jobb är att arrangera försvarsspel – har han misslyckats med det måste han ta på sig ansvaret för det själv.

 

9. CAROLINA KLÜFT

Nästan alltid när hon skildras brukar det vara hennes oövervinnerlighet det handlar om. I Götzis var hon väldigt mänsklig: den vedervärdiga sporten kulstötning gjorde att hennes fingrar vek sig. Det gjorde alltid mina också i kulringen.

 

10. SUSANNA KALLUR

Sist jag såg listan var hon två i världen i år. Och hennes konstanta kurva uppåt är perfekt: frågan är om vi inte fått en fri-idrottare till som är en given medaljkandidat i de verkliga mästerkapen. i Helsingfors får vi svaret. Det kan bli kul.

 

mejl till lasse@

Veckans vinnare:

Som inbiten leksing har man full förståelse att Brynäs har problem med arenanamnet LEAF (LIF) Arena. Skulle knappast sitta som handsken (för våra antagonister Brynäs) hälsar vi från Ejendals Arena.

Siken

Va fan har poker att göra på sportsidorna? Är verkligen varje i samhället skapad trend värd att surfa med på? Är tidningen inte det minsta rädd att tappa i anseende? Ni för väl ändå diskussioner om innehållet på redaktionsmöten?

Kalle Enström

Nu behöver man inte tvivla längre. Du har fullständigt tappat det lilla grepp du eventuellt har haft om verkligheten. Du kan övergå till att skriva om nåt du begriper dig på istället för att sprida din spaltdiarré över travet, en av de populäraste sporterna vi har i Sverige. Många, många har det som sitt yrke, levebröd, passion och största intresse. Du pissar på alla dem genom din totalt hjärndöda krönika.

Kanske Pelargonsällskapet behöver en sekreterare?

Victoria Genberg

Finns det någon hjälporganisation eller något som vi kan skänka pengar till för att hjälpa stackars Kappelin att känna sig trygg igen? Fruktansvärt att Zlatan backade UT från sin parkering, i vanliga fall när ett tv-team står bakom och filmar ska man:

1. Antingen vänta tills de har gått.

2. Flyga iväg utan att störa dem (går bara i science fiction-filmer).

3. Köra över dem (mitt val)

Kristoffer Alfredsson

 

citatet

”If Elvis rose from the grave, brushed off his white suit and announced plans for a world tour we’d still say it wasn’t as good a comeback as Liverpool’s in Istanbul.”

Chris Bascombe, Liverpool Echo, efter mirakelnatten i Istanbul 25 maj 2005.