EM 2001

Värdland: Tyskland.

Tid: 23 juni–7 juli.

Högsta publiksiffra i tv: 0,6 milj

Förväntningarna innan turneringen

Försiktig optimism. ”Generationsväxlingen verkar äntligen börja blomma, det är spännande att se Sverige spela igen. Om spelare som Tina Nordlund och Hanna Ljungberg lyckas blir det ett roligt EM. Stark forwardsuppsättning, med sensationen Elin Flyborg, Ljungberg och Victoria Svensson”, skrev Simon Bank .

 

Så gick det i gruppspelet

1–3-förlusten mot guldfavoriten Tyskland i första matchen var ganska väntad. Sedan en övertygande 4–0-seger mot England. Sverige vann den sista tuffa gruppspelsmatchen mot Ryssland med 1–0 och blev klart för semifinal.

 

Snacket i medierna efter gruppspelet

Nu slår vi Danmark! Det var de flesta överens om. Sverige hade inför semifinalen inte förlorat en match mot danskorna på sju år och inte släppt in något mål på fem år.

 

Så gick det i finalspelet

Tina Nordlund gjorde matchens enda mål i semifinalen mot Danmark redan i den nionde minuten. Sverige försvarade ledningen hela matchen och var klart för final mot Tyskland. Det blev en snöplig final för svenskorna som gjorde en bra match och skapade många chanser. Men Tyskland vann med 1–0 efter Golden goal i 98:e minuten.

 

Snacket i medierna efter finalspelet

”Fruktansvärt grymt - men ni visade att framtiden tillhör er”, skrev Sportbladet. ”Silver var en klen svensk tröst men kanske räckte den heroiska insatsen till en plats i folkets hjärtan”, skrev GP.

 

”Vickan” om snacket i laget

”Man kan säga att EM i Tyskland var början till vår uppgång. Där märktes det att Marikas generationsväxling lyckats och att ett nytt riktigt, stort lag var på gång. Förväntningarna på oss inför EM 2001 var inte alls så stora som nu.

 

VM 2003

Värdland: USA

Tid: 20 sept.–12 okt.

Högsta publiksiffra i tv: 3,8 milj

Förväntningarna innan turneringen

Höga. De unga svenska laget som tog EM-silver 2001 hade fått mer rutin och erfarenhet. Nu tillhörde Sverige en av de största favoriterna. Och självförtroendet bland spelarna var det inget fel på.

– Vi vinner, sa Jane Törnqvist.

 

Så gick det i gruppspelet

Precis som i mästerskapet innan inledde Sverige med förlust. 1–3 mot hemmanationen USA följdes upp med 1–0-vinst mot Nordkorea. Sedan övertygande 3–0 mot Nigeria och Sverige var klart för kvartsfinal.

 

Snacket i medierna efter gruppspelet

Efter att ha gått vidare från en på förhand svår grupp trodde många nu att Sverige skulle ta sig hela vägen till final.

 

 

Så gick det i finalspelet

Efter 2–1-segern mot Brasilien i kvartsfinalen och samma siffror mot Kanada i semifinalen skulle Sverige ha revansch för den tunga EM-finalförlusten mot Tyskland. Men tyskorna vann återigen, 2–1, efter Golden goal. Hela 3,8 miljoner tittare såg matchen framför tv-apparaterna. En fantastisk siffra.

 

Snacket i medierna efter finalspelet

Svenskorna togs emot som hjältar av 13 000 människor i centrala Stockholm.

”En fotbollshjältinna har landat. I ett Sverige där folkets hyllningar aldrig ville ta slut.

– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om”, sa Hanna Ljungberg till Svenska Dagbladet.

 

”Vickan” om snacket i laget

”Vi hade själva gått ut hårt och sagt att vi ville vinna guld. I början spelade vi inte så bra men det blev bättre för varje match. För mig gick det ju riktigt bra och hela laget var otroligt. Stämningen var super och vi bara växte och växte. Ändå kunde vi aldrig ana eller ens drömma om hur stort det blivit hemma. Vi trodde inte att det var sant när vi kom hem.”

 

OS 2004

Värdland: Grekland

Tid: 11–26 augusti.

Högsta publiksiffra i tv: 1,3 milj

Förväntningarna innan turneringen

Höga – för höga. Sverige hade hela året varit hårt skadedrabbat, bland annat hade Hanna Ljungberg varit korsbandsskadad och var långt ifrån sin toppform. Men efter VM var förhoppningarna om svenskt OS-guld stora. Spelarna hade blivit riktiga stjärnor och mediamagneter. Vissa var för uppskrivna och kunde inte riktigt klara pressen.

 

Så gick det i gruppspelet

Sverige inledde med en katastrofal plattmatch och förlorade med 1–0 mot Japan. Hela laget tävlade i felpass och missar. Men OS-lottningen var löjligt lätt, i nästa match slog svenskorna Nigeria med 2–1 och var i kvartsfinal.

 

 

Snacket i medierna efter gruppspelet

”De skämde ut sin sport” skrev Sportbladets Lasse Anrell efter öppningsmatchen mot Japan. ”Gul spelare ska spela till gul”, sa Pontus Kåmark när han hånade det bristfälliga svenska passningsspelet i TV4.

 

 

 

Så gick det i finalspelet

Sverige slog Australien med 2–1 i kvarten men förlorade mot Brasilien med 1–0 i en usel match. Sverige hade två skott på mål. I bronsmatchen väntade Tyskland och det blev ännu en förlust, även där med 1–0. Sverige kom fyra och åkte hem utan olympisk medalj.

 

Snacket i medierna efter finalspelet

Många redaktioner hade satsat hårt på damerna efter VM-succén. När spelet svek blev kritiken hård. Men det var mer kritik under gruppspelet. Eftersom ett OS pågick blev det inte lika hårt fokus på damerna som vid ett EM eller VM. ”Fotbollsfesten som kom av sig” skrev Sportbladet och det sammanfattade rätt bra den svenska insatsen.

 

”Vickan” om snacket i laget

”Vi kände en annan press på oss inför OS än inför VM, med all rätt. Många i laget hade varit skadade och känslan i gruppen var i och för sig bra, men inte den samma som under VM. Vi tog oss vidare och blev fyra, men det var en stor besvikelse att vi inte lyckades ta en OS-medalj.

 

EM 2005

Värdland: England

Tid: 5–19 juni.

Högsta publiksiffra i tv: 1,3 milj

Förväntningarna innan turneringen

Höga – med all rätt. Sverige har ett EM-silver och ett VM-silver de senaste fyra åren och var i semifinal i OS. På pappret hamnade Sverige dessutom i den lättaste EM-gruppen och blev gruppfavorit. Att man gick till semifinal var ett minimikrav.

 

Så gick det i gruppspelet

Sverige inledde med oavgjort mot både Danmark och Finland, 1–1 och 0–0. Måstematchen mot England vanns med 1–0. Det fina, svenska spelet har helt lyst med sin frånvaro. Men Sverige vann ändå sin grupp, före Finland.

 

Snacket i medierna efter gruppspelet

”Inget vidare” skrev Sportbladet när Sverige var vidare, men inte spelat bra. ”De saknar helt anfallsspel” var ett av de hårda omdömena som Pontus Kåmark och Tina Nordlund fällde i TV4. Kritiken mot det svenska spelet har varit hård i tidningar, radio och tv. Trots det såg 1,2 miljoner matchen mot Finland.

 

Så gick det i finalspelet

Det återstår att se. Semifinal mot Norge på torsdag. Statistiken talar för norskorna men generationsväxklingen har gjort att Norge inte är vad man varit.

 

Snacket i medierna efter finalspelet

Vi får se om det blir hyllningar eller sågningar. Beror inte bara på hur det går mot Norge utan också hur kvaliteten på spelet blir.

 

”Vickan” om snacket i laget

”Förväntningarna har varit höga, från medierna, folket och oss själva. Vi har inte spelat perfekt, men vi har vunnit och gått vidare, det är det enda viktiga. Stämningen i laget är jättepositiv, vi struntar i kritiken så länge vi vinner. Det känns som att allt kan hända, vi vill vinna guld.