Processen om Apotekets monopol började för fyra år sedan med att en hälsokostbutik i Stockholm sålde just nikotintuggummi för att få en prövning av monopolet. Dåvarande vd:n för hälsokostföretaget, Krister Hanner, åtalades också vid Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten vände sig i sin tur till EU:s domstol. Domstolens svar är att monopol inte är förbjudna men att de inte får diskriminera utländska leverantörer.

Regeringen ska nu göra om reglerna så att diskriminering inte kan förekomma. Exempelvis ska delar av avtalet mellan staten och Apoteket om hur företagets sortiment bestäms föras in i lag.

Tolkningarna av domen från EU:s domstol har dock gått vitt isär. Till skillnad mot regeringen menar juridiska experter att det nu är fritt fram för handeln att sälja receptfria läkemedel om den vill.

Huvudförhandling i målet mot Krister Hanner ska enligt planerna hållas i nästa vecka. Frågan blir då om reglerna för det svenska apoteksmonopolet ännu kan tillämpas.

En tolkning av domen från EU:s domstol går ut på att den visserligen inte upphävt den svenska lagstiftningen, men att den inte får tillämpas eftersom den står i strid med EG-rätten. (TT)