Tallinn

De flesta svenskar åker färja direkt till Estlands huvudstad. Men billigare – nästan halva priset – över Östersjön är färjelinjen till hamnstaden Paldiski, bara fem mil väster om Tallinn.

Missa inte: Tallinns gamla stad är omsorgsfullt renoverad. Att vandra i de pittoreska gränderna, där de finländska turisterna dominerar, är lite av en resa tillbaka i tiden. Stora delar av stadsmuren är intakt, liksom de 26 försvarstornen.

Bo: Hotell och vandrarhem kostar från 200 svenska kronor.

Äta/dricka: Restaurangerna är många och rymmer all världens kök. Shoppa: I gränderna i Gamla stan är utbudet av souvenirerna stort – bärnstenssmycken, keramik och träföremål. Handla mat och alkohol billigt i någon av de många stormarknaderna eller på marknadstorget vid Lastekodu-gatan, sydost om Tallinn. Mat är generellt två–tre gånger billigare i de baltiska staterna än i Sverige. Alkohol och tobak är tre–fyra gånger billigare.

www.tourism.tallinn.ee

 

Ösel

Ön Saaremaa, eller Ösel på svenska, ligger inte många mils körning från Tallinn. Bil- och passagerarfärja går i skytteltrafik mellan Virtsu på fastlandet och Ösel. Med sina utsträckta hedar påminner ön om Gotland.

Missa inte: Öns huvudstad Kuressaares stora attraktion är det förvånansvärt välbevarade slottet, omringat av en vallgrav.

Bo: Hotell i Kuressaare från cirka 250 kronor för ett dubbelrum. Ute på öns landsbygd är ”bondgårdsboende” populärt, från cirka 150 kronor per person. Turistbyrån vid stora torget kan hjälpa till med bokning.

Äta/dricka: De flesta restaurangerna ligger i närheten av torget.

www.visitestonia.com

 

Pärnu

Vi kommer till bad- och kurorten Pärnu via den mycket väl underhållna vägen från Ösel.

Missa inte: De fem kurortshotellen och den breda sandstranden med långgrunt hav. För den som vill ha sol och bad i kombination med lugn och ro är detta ett ställe att stanna några dagar på.

Bo: Turistbyrån vid Rüütli-gatan hjälper till att hitta boende från cirka 150 kronor per rum på hotell, pensionat eller i privatrum.

Äta/dricka: Restauranger och kaféer är koncentrerade till den gamla stadsdelen. En måltid kostar 10–20 kronor.

www.parnu.ee

 

Längs vägen

Gott om små hotell och pensionat finns längs huvudvägarna. Men räkna med minst 200 kronor per rum i Estland, medan du i Lettland och Litauen på mindre orter övernattar för under 100 kronor.

www.visitestonia.com