Neringa

Från hamnstaden Klaipeda tar vi färjan över sundet till Kuriska näset, den milslånga men smala (på sina ställen bara 500 meter) landtunga av sand som delas på mitten mellan Litauen och ryska Kaliningrad. Neringa, på den litauiska sidan, skrevs för några år sedan in på Unesco:s världsarvslista.

Missa inte: De fantastiska stränderna och sanddynerna finns på havssidan av landtungan. Huvudorten Nida, strax före gränsen mot Ryssland, befolkas mest av tyskar och de något bättre bemedlade litauerna.

Bo: Hotellen är koncentrerade till de fyra samhällena på halvön – Juodkrante, Pervalka, Preila och framför allt Nida. Dubbelrum på pensionat eller i privatkvarter kostar från 150 kronor. Neringa är populärt på sommaren, så förbokning av hotell rekommenderas.

Äta/dricka: Gott om restauranger, tyvärr med likartade ”turistmenyer”.

www.neringainfo.lt

 

Vilnius

30 mil från kusten ligger Litauens huvudstad Vilnius. Genom sitt läge har staden inte funnits i svenskarnas resemedvetande på samma sätt som Tallinn och Riga. Vilket är synd – den gamla staden i Vilnius matchar utan problem de i Tallinn och Riga.

Missa inte: Peter och Paulus kyrka från 1600-talet, som anses vara den finaste barockkyrkan norr om Alperna. Innandömet består av 2?000 gipsfigurer och reliefer.

Ett annat ställe värt ett besök är stadsdelen Uzupis, ett stenkast från Gamla stan. Dessa tidigare fattiga arbetarkvarter har nu blivit högsta mode att bo i, särskilt bland konstnärer. De har skapat en ”oberoende” Uzupisrepublik, med president, statsminister och regering.

Bo: Hotellrum från 150 kronor.

Äta/dricka: Priserna är lite lägre än i Tallinn och Riga. Flera restauranger i lantlig stil av vilka Marceliukes Kletis vid Tuskulenu-gatan är bäst.

Shoppa: Köpcentret Akropolis, norr om centrum, med en stormarknad, isbana, bowlinghall, biograf (vi såg Troja för 40 kronor per biljett) och en uppsjö av butiker och restauranger bör besökas.

Spritdrycker, mat samt silver- och bärnstenssmycken kan med fördel inhandlas här.

www.vilnius.lt

 

Längs vägen

Äter och sover gör man bäst i små pensionat längs vägarna. Det brukar inte kosta mer än 80–100 kronor för ett dubbelrum. Shoppar gör man bäst i stormarknader.

www.travel.lt

www.tourism.lt

www.lithuanianhotels.com