1 Johan Ryno, f, Frölunda

Stor press på årets mest uppskrivne rookie. Elitserieklubbarna slogs om Ryno, som gjorde succé i allsvenska Oskarshamn i fjol. Den storväxte (195 cm och 95 kilo) närkingen är en riktig power forward. Men kraven är höga redan från start.

2 Niklas Hjalmarsson, b, HV 71

Ordinarie redan i fjol, men eftersom han fortfarande är junior är han med i jakten på titeln ”Årets Rookie”.

En skridsko- och spelskicklig back, draftad för Chicago. Påminner lite om Niklas Kronwall och kan nå hur långt som helst.

3 Oscar Sundh, f, Timrå

Timrå valde att förlänga kontrakten med både Sundh och Björn Svensson, innan säsongen ens startat. Oscar Sundh spelade juniorhockey i Kanada förra vintern, en Almtunafostrad forward som även spelat bandy. Mycket stark skridskoåkare.

4 Patrik Hersley, b, Malmö

Här har Malmö fått fram en blivande storback. En 20-åring som var ordinarie redan i fjol och har en imponerande storlek med sina 191 cm och 95 kilo. Redan draftad av Los Angeles och allt pekar väl på att han är i NHL redan till nästa säsong.

5 Magnus Isaksson, f, Luleå

Släpptes fram av coachen Salvomir Lener redan i fjol och var med i samtliga 50 omgångar. Men född 1987 och fortfarande junior. Har storleken emot sig (177 cm), men kompenserar det med sin inställning och sitt fighterhjärta.

6 Jonas Junland, b, Linköping

En av många stora backtalanger som svensk hockey fått fram de senaste åren. Också en storväxt back (188 cm och 90 kilo), som är väldigt stark offensivt. Tuff konkurrens om backplatserna i LHC, men Junland är med och fightas.

7 Stefan Erkgärds, b, Färjestad

Det är svårt att hitta någon rookie i ett ålderstiget Färjestad. 22-årige Stefan Erkgärds debuterade i fjol, men spelade så få matcher att han fortfarande kan bli Årets Rookie. En defensiv back som reder ut de flesta situationer.

8 Andreas Engqvist, f, Djurgården

En 18-åring som utvecklats enormt på senare år. Påminner en hel del om en ung Mats Sundin. Är 190 lång, väger 89 kilo och är högerskytt. Fostrad i Spånga och en av dem som tog förortslaget till en sensationell final i pojk-SM.

9 Daniel Sondell, b, Skellefteå

De flesta spelare i Skellefteå är faktiskt inte kvalificerade för titeln Årets Rookie. Trots att laget är nykomling. Men Daniel Sondell är elitseriedebutant och en mycket talangfull back. Gjorde imponerande 27 poäng (11+16) i Allsvenskan i fjol.

10 Andreas Molinder, f, Modo

En Niklas Sundström-typ och faktiskt en av få juniorer i dagens Modo. Å andra sidan har laget flera förstaårsseniorer som inte längre kan vara med och slåss om titeln Årets Rookie. En smart tvåvägsspelare, men behöver några kilo till.

11 Richard Gynge, f, Brynäs

Jättelöfte som Leif Boork och Brynäs plockade från Hammarby, där han förra säsongen var juniorlagets klart lysande stjärna och också matchades i A-laget i allsvenskan. Ser dock ut att få svårt att ta en ordinarie tröja i elitserien redan i vinter – men på sikt kan det här bli en elitspelare av klass.

12 Lars Johansson, mv, Mora

Mora har köpt in två finländska målvakter, men nittonåringen Lars Johansson har fått stå fyra matcher på försäsongen, senast mot Färjestad igår. Han har varit sensationellt bra. Så bra att han kanske petar någon av finländarna.